Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες αργούν πλέον να γίνουν μητέρες

Το αμερικανικό Center for Disease Control αναφέρει πως τα τελευταία 15 χρόνια η ηλικία που οι γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά ολοένα και μεγαλώνει.

2482

Το αμερικανικό Center for Disease Control αναφέρει πως τα τελευταία 15 χρόνια η ηλικία που οι γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά ολοένα και μεγαλώνει.

Πλέον ο μέσος όρος τεκνοποίησης παγκοσμίως είναι η ηλικία των 26. Το 2000 ο μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης ήταν κάτω των 25.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτή η άνοδος στην ηλικία συνέβη επειδή πλέον δεν υπάρχουν πολλές μητέρες κάτω των 20 ετών και οι εφηβικές εγκυμοσύνες έχουν μειωθεί αισθητά.

Οικονομικοί λόγοι παίζουν επίσης τον ρόλο τους καθώς πολλές γυναίκες καθυστερούν να γίνουν μητέρες γιατί αφοσιώνονται στην περαιτέρω μόρφωσή τους αλλά και στην καριέρα τους.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Φιλανδία και η Σουηδία, οι γυναίκες γεννάνε σε αρκετά μεγάλη ηλικία συγκριτικά με παλαιότερα. Συγκεκριμένα στη Φιλανδία, το 1997, 8,3% των εγκύων ήταν άνω των 35 ετών ενώ το 2007 το ποσοστό αυξήθηκε στο 10,4%.

Το 2004, 20% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως έγιναν από γυναίκες άνω των 35 ετών. Το 2005 γεννήθηκαν περισσότερα μωρά από γυναίκες στο ηλικιακό γκρουπ 30-35. Επίσης η πιο συνηθισμένη ηλικία στις μέρες μας για την πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας είναι τα 31 χρόνια ενώ το 1985 ήταν τα 27.

Οι γιατροί ανησυχούν με τη συγκεκριμένη άνοδο της ηλικίας καθώς όσο πιο μεγάλη γίνεται μια γυναίκα μητέρα τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές αλλά και να αναπτυχθούν ασθένειες στο βρέφος όπως διαβήτης ή άλλες γενετικές ανωμαλίες.

Δυστυχώς 1 στα 440 μωρά πεθαίνουν μέσα στη μήτρα σε γυναίκες άνω των 35 ενώ σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας το ποσοστό είναι 1 στα 1000.Όμως η αύξηση της ηλικίας που οι γυναίκες μένουν έγκυες δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες.

Νέες έρευνες έχουν δείξει πως οι μεγαλύτερες γυναίκες ακολουθούν πιο σωστό πρόγραμμα διατροφής, καταλαβαίνουν καλύτερα το σώμα τους και ανταπεξέρχονται καλύτερα στα διάφορα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης. Σε μεγαλύτερη ηλικία οι γυναίκες ξέρουν τι θέλουν και είναι πιο σίγουρες για τις επιλογές που κάνουν. Επίσης την ώρα της γέννας οι μεγαλύτερες γυναίκες αντιμετωπίζουν τον φόβο καλύτερα και έχουν περισσότερη υπομονή και ανοχή στους πόνους.

Διαβάστε περισσότερα